Zato što nije gledala na sat, kad će joj smjena završit... Često je ostajala duže na poslu...Veselila se s nama, plakala s nama... Za svoje slobodne vikdende, vodila nas je k sebi doma, pokazala šta znači Ljubav i Obitelj... Sjećam se njenih čvrstih zagrljaja, riječi, ljubavi...
Uvijek će biti u mom srcu...

Dobitnice Priznanja "Zvone" 2021.

Priznanje odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu u znak zahvalnosti, prepoznavanja i vrednovanja njihovog osobitog doprinosa životima djece i mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi dodjeljuje se sukladno Pravilniku o dodjeli priznanja odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu i mlade „Zvone“, a sukladno članku 10. koji glasi da se svake godine dodjeljuje se u pravilu jedno Priznanje, a iznimno se mogu dodijeliti dva Priznanja. Temeljem poslanih prijava, razmatranjem istih te kasnijim intervjuima predlagatelja i predloženih, „Odbor korisnika“ odnosno djeca i mladi s iskustvom odrastanja u alternativnoj skrbi donijeli su odluku da se Priznanje “Zvone” dodjeljuje dvjema osobama koje su, iako različite, potpuno jednako zaslužile biti prvi dobitnici Priznanja Zvone te nije bilo moguće odabrati samo jednu osobu.

Priznanje Zvone za 2021. godinu dobivaju gospođa MERISANDE PJERABON IZ LIPIKA I GOSPOĐA RADMILA SEKANIĆ IZ SISKA.

Obrazloženje odluke Odbora korisnika preuzmite ovdje.

"...Nikolina je svjedočila kako je gospođa Merisande svoj posao radila srcem, cijelim svojim bićem.Bila je jedna od ključnih osoba na putu ka njezinu odrastanju. Naučila ju je esencijalnim vještinama koje su joj, u sadašnjoj dobi, prijeko potrebne. Najbitnije od svega, pružila joj je utjehu i ljubav, podršku kada su joj one bile uskraćene. O karakteru gospođe Merisande smo se i sami uvjerili tijekom intervjua s njom. Uvidjeli smo kako je riječ o izrazito toploj, otvorenoj i pristupačnoj osobi koja je radila u najboljem interesu za djecu. Štitila ih te stavljala na prvo mjesto..."

Izvadak iz odluke Odbora korisnika

"...Predivna spoznaja nam je bila i da gospoda Radmila svoj način rada nije promijenila u svih gotovo 40 godina radnog staza u domu, da je uvijek bila smirena i znala dobro procijenit situaciju i kako postupit u njoj, svojim primjerom je učila i kolege koje su dolazile kako da časno obavljaju svoj posao, ali i djeci je dala poticaj da rade svari koje možda i ne trebaju raditi, npr. saditi biljke voće i povrće, brinuti o njima te kasnije uživati plodove koji su svojim radom dobili. A ono nešto najvažnije po nama do čega smo došli iz razgovora s Radmilom je to da se radi o jednom jako toplom, osjećajnom i nadasve realnom odgajatelju: ona je znala kada se treba povući, znala je razdijeliti posao od privatnog života tako da ne pate njezina djeca, ali i da ne „izgori“ za jednu generaciju jer i sljedeće generacije imaju pravo na nju u najboljem naponu..."

Izvadak iz odluke Odbora korisnika

Nominirani odgajatelji_ice - prosinac 2021.g.

Goranka Gunjević rođena je u Pakracu 23. 5. 1981. godine. Učiteljski fakultet je završila u Somboru. U Dječjem domu Lipik, današnjem Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik radi od ljeta 2011. U poslu odgajatelja je puno toga rastužuje, ljuti, ali i veseli i zabavlja. Ističe da joj je zapravo lijepo znati da si na nečijem putu putokaz i da si član takve zajednice.

Margareta Brozović Devčić rođena je 8. 9. 1980. godine. Završila je Učiteljski fakultet 2004.g. u Rijeci. U Domu za djecu Izvor Selce odradila je vježbenički staž, a 2006. je dobila i stalni posao. Na radnom mjestu odgajateljice radi već 16 godina. Radila je s djecom na stalnom smještaju i s djecom u poludnevnom boravku. U radu s djecom najviše je veseli kreativni rad, zajedničko smijanje, zezanje i izleti. Najveća nagrada joj je uspjeh svakog djeteta, onaj mali, svakodnevni ali i onaj "veliki" uspjeh, životni. Drago joj je kada se dijete i nakon završetka tretmana javi i kada vidi da je ono sretno i zadovoljno.


Merisande Pjerabon rođena je 22. 5. 1972. godine u Pakracu. Dvogodišnji studij za odgajatelje predškolske djece završila je na Pedagoškom fakultetu u Zagrebu 1994. godine. U Domu za djecu Lipik zaposlena je 1996. godine i u njemu je provela nezaboravnih 14 godina. Radila je s djecom i mladima koji su postali i ostali dio njenog života. Iako je posao bio izuzetno naporan, izazovan i odgovoran, ona se osjećala ispunjeno. Nažalost, radno vrijeme je njenoj obitelji predstavljalo veliko opterećenje te je posao odgajateljice u domu zamijenila poslom odgajateljice u dječjem vrtiću. S nekolicinom bivših korisnika se povremeno čuje i posebno je raduje kada vidi da su se pretvorili u uspješne odrasle ljude i brižne roditelje.


Ružica Biljman rođena je 1. 11. 1965. godine u Donjem Kosinju. Pedagoški fakultet za zanimanje nastavnica razredne nastave završila je u Gospiću. U Domu za djecu Izvor počela je raditi povremeno od 1993. kao zamjena za odgajatelja, a 2002. je primljena u stalni radni odnos. Radila je kao noćna odgajateljica, odgajateljica na stalnom smještaju u grupi, u stambenoj zajednici, a posljednjih godina radi u poludnevnom boravku. U radu je vesele sama djeca i rad s njima te pozitivni ishodi boravka u Izvoru.

Daniela Ančić Žunić rođena je 28. 10. 1973. godine u Daruvaru. Studij socijalnog rada završila je 2003. godine, a u Dječjem domu Lipik počela je raditi 2008. Kroz svih ovih četrnaest godina rada u domu najviše je veseli povjerenje koje joj djeca pokazuju i to što ima priliku emocionalno im se približiti i pružiti im razumijevanje za njihove probleme te podršku u svim trenutcima njihove sreće i boli. Najdraži joj je njihov čvrsti zagrljaj koji nosi u sebi snagu sigurnosti, topline i povjerenja.

Radmila Sekanić rođena je 16. 9. 1958. godine. Završila je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi susret s dječacima i mladićima u domu za djecu u Sisku bio je u svibnju 1983. godine. Ističe kako su je tada dočekali nasmijani mladi ljudi vječno spremni na nestašluke i šale na svoj ili njen račun. Sada, nakon 38 godina rada i mnogih generacija koje je ispratila iz doma kaže kako je sa svima njima dijelila njihove radosne trenutke, brige i dječje strahove, no uvijek uz lijepu riječ i osmijeh. Smatra da su u radu odgajatelja važne male, svakodnevne stvari te da osmijeh djeteta daje smisao onom što radi.

Irena Pendl rođena je 17. 03. 1985. godine u Kutini. Po struci je diplomirana učiteljica razredne nastave. Živi u Novskoj i za sebe kaže da je majka, supruga, odgajateljica. S radom u tadašnjem Dječjem domu Lipik, današnjem Centru za pružanje usluga, počela je raditi početkom 2011. Ističe da izuzetno voli svoj posao, i da bez obzira na teške trenutke, dane, situacije, sa sigurnošću može reći da je biti odgajatelj nešto u čemu se u potpunosti pronašla.

Goranka Gunjević
Merisande Pjerabon
Daniela Ančić Žunić
Irena Pendl
Marko Bodiš
Radmila Sekanić
Ružica Biljman
Margareta Brozović Devčić

Marko Bodiš je po struci je profesor kineziologije, a zaposlen je u domu za odgoj Mali Lošinj.

“Ja sam iz Afganistana ali živim u Hrvatskoj već 4 godine. Odgajateljica mi je pomogla oko svega kada sam došao u Hrvatsku........Kad mi je bilo teško uvijek bi našla savjet za mene koji bi me ohrabrio. Odgajateljica se prilikom kuhanja trudi nabaviti začine iz moje zemlje, zajedno smo kuhali pileći curry i druge specijalitete indijske kuhinje.”

Materijali zaprimljeni u procesu nominacije.

“Zato što nije gledala na sat, kad će joj smjena završit..... Često je ostajala duže na poslu.... Veselila se s nama, plakala s nama.... Za svoje slobodne vikende, vodila nas je k sebi doma, pokazala šta znači Ljubav i Obitelj..... Sjećam se njenih čvrstih zagrljaja, riječi, ljubavi....”

Materijali zaprimljeni u procesu nominacije.

“U jednom periodu svog života samo sam htjela odustati od svega što sam postigla u životu. Ona je bila ta jedna od mnogih koja mi je pomogla da prebrodim svoje probleme, poticala me da ne odustajem od umjetnosti makar su mi drugi govorili to ti ne treba u životu, ona je rekla ti si talentirana, ti imaš talenta i to se treba pokazati svijetu.”

Materijali zaprimljeni u procesu nominacije.

Odgajateljica Irena

Bila jednom jedna odgajateljica Irena.

Ona ima lijep smijeh, glas, ona je uvijek tu za nas.

Kada smo tužni, ljuti ona zna što nam treba,

a to je zagrljaj.

Materijali zaprimljeni u procesu nominacije.

“Žena koju mogu zvati drugom majkom jer u mnogim važnim trenucima moga života to i jest bila. Trudila se razumjeti nas, koliko god je to možda nekad bilo i nemoguće. Uvijek je pristupala s ljubavlju i toplinom. I znam da smo često bili nepodnošljivi, ali i to je sa strpljenjem uspijevala rješavati. Bila je mila i draga, nikako stroga. Bila je moj vjetar u leđa kroz cijelo moje srednjoškolsko obrazovanje. I od srca joj hvala na tome.”

Materijali zaprimljeni u procesu nominacije.

“Zamislite samo nekoga tko dolazi na posao svaki dan s osmijehom na licu i da mu većina djece trči u zagrljaj. Uz nju je jednostavno sve bilo lakše i svaki problem je bio manji. Žao mi je što odlazi u mirovinu i što ju nove generacije neće poznavati kao odgajateljicu, ali znam da će ju svi poznavati kao nekoga tko redovno dolazi u posjetu svojoj djeci.”

Materijali zaprimljeni u procesu nominacije.

“Zahvalan sam mu na svemu, na njegovom trudu kojim je pokazao da mu je stalo do mene. Uz njegovu pomoć promijenio sam neka svoja negativna ponašanja i postao bolja osoba. Nadam se da ću jednog dana, nakon izlaska iz doma, naći se s njim i nasmijati se svim dogodovštinama.”

Materijali zaprimljeni u procesu nominacije.

"Željela bi joj zahvaliti za sve njene savjete, pomoć oko učenja, uvijek je bila tu uz nas, za mene i prijatelje. Uvijek nasmijana, strpljiva, susretljiva nježna, blaga uvijek je imala razumijevanja i puno živaca. "

Pokrovitelji:

Sponzori: